Ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τα επιδόματα

ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ: Τα “κλειδιά” για το επίδομα των 800 ευρώ – 20 ερωτήσεις και απαντήσεις

📌 Έναν χρήσιμο οδηγό με 20 ερωτήσεις και απαντήσεις για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ στους δικαιούχους λόγω της κρίσης του κορωναϊού, τη μείωση των ενοικίων κατά 40%, τις συμβάσεις εργασίας, το Δώρο του Πάσχα αλλά και για τις εισφορές παρουσιάζει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Αναλυτικά:

 1. Είμαι εργαζόμενος. Πώς θα πάρω τα 800 ευρώ αν έκλεισε η επιχείρηση ή αν έχω αναστολή σύμβασης;

Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορά δύο κατηγορίες εργαζομένων: Α) Όσων η επιχείρηση ανέστειλε τη λειτουργία της με κρατική απόφαση, οπότε αυτόματα ανεστάλησαν και οι συμβάσεις εργασίας. Β) Όσων η σύμβαση αναστέλλεται με απόφαση του εργοδότη, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση έχει κύρια δραστηριότητά που είναι ενταγμένη στη λίστα με τις πληττόμενες επιχειρήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση 800 ευρώ. Η αποζημίωση καταβάλλεται αφού γίνει πρώτα αίτηση από τον εργοδότη που έκλεισε ή που αναστέλλει τη σύμβαση εργασίας. Η αίτηση του εργοδότη γίνεται στο Εργάνη από τις 24 Μαρτίου και εν συνεχεία θα πρέπει να κάνει αίτηση-αποδοχή και ο εργαζόμενος.

 1. Πότε πρέπει να κάνω αίτηση για τα 800 ευρώ;

Υπάρχουν προθεσμίες για τις δύο κατηγορίες εργαζομένων-δικαιούχων. Οι δικαιούχοι της πρώτης κατηγορίας (εργαζόμενοι σε επιχείρηση που ανέστειλε τη λειτουργία της με κρατική απόφαση) θα κάνουν αίτηση από 1 ως 10 Απριλίου, αφού πρώτα κάνουν αίτηση οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν από 24 έως τις 31 Μαρτίου. Οι δικαιούχοι της δεύτερης κατηγορίας (εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης από τον εργοδότη που πλήττεται βάσει λίστας ΚΑΔ υπουργείου) θα κάνουν αίτηση από 1 Απριλίου έως τις 30 Απριλίου, αφού πρώτα κάνει μέσα στο ίδιο διάστημα αίτηση αναστολής σύμβασης ο εργοδότης.

 1. Πού κάνω την αίτηση, πότε, και τι γράφω;

Η αίτηση του εργαζομένου γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr, που θα ανοίξει από την 1η Απριλίου. Θα γράψουν τα στοιχεία τους, την ημερομηνία αναστολής της σύμβασης και κυρίως το IBAN τραπεζικού λογαριασμού για το επίδομα. Η αίτηση θα υποβληθεί αφού πρώτα τους ενημερώσει ο εργοδότης ότι υπέβαλε τη δική του στο Εργάνη. Ο εργοδότης θα πρέπει να τους ενημερώσει αυθημερόν.

 1. Τι ισχύει με το ενοίκιο;

Εάν ο εργαζόμενος έχει αναστολή σύμβασης και μένει στο νοίκι, έχει έκπτωση 40% στο μίσθωμα για ένα μήνα. Αυτό θα πρέπει να το δηλώσει στην ίδια διεύθυνση (supportemployees.yeka.gr) μαζί με την αναστολή σύμβασης και μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (ΑΦΜ κ.λπ.).

 1. Πότε πληρώνομαι το 800άρι;

Η πληρωμή γίνεται μόλις υποβληθεί η αίτηση εργαζομένου. Έτσι, οι εργαζόμενοι με αίτηση από 1 ως 10 Απριλίου θα πάρουν το 800άρι στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, και οι εργαζόμενοι της δεύτερης κατηγορίας θα πληρωθούν εντός Απριλίου, πιθανότατα από 10 έως τις 30 Απριλίου.

 1. Τι γίνεται αν με δηλώσει σε αναστολή σύμβασης ο εργοδότης και εγώ δεν υπογράψω την αίτηση;

Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να κάνει τίποτε, γιατί εφαρμόζεται το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα», οπότε, αν δεν αποδεχθεί την αναστολή σύμβασης, απλώς θα χάσει τα 800 ευρώ, ενώ δεν θα πάρει μισθό γιατί η σύμβαση θα θεωρείται ότι είναι σε αναστολή. Όσο διάστημα μείνει εκτός δουλειάς δεν θα μπορεί να τον απολύσει ο εργοδότης.

 1. Πόσο θα μείνω εκτός εργασίας;

Η αναστολή σύμβασης διαρκεί για 45 μέρες (ενάμιση μήνα) και στο διάστημα αυτό καλύπτεται ο μισθός με την αποζημίωση των 800 ευρώ. Το 45ήμερο ξεκινά από την ημερομηνία που θα κάνει τη δήλωση ο εργοδότης, ενώ η δήλωση του εργαζομένου έχει νόημα να γίνει το συντομότερο, γιατί θα πληρωθεί και πιο γρήγορα. Για εργαζομένους σε επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί, το 45ήμερο ξεκίνησε από τις 15 Μαρτίου και λήγει στο τέλος Απριλίου, ενώ για εργαζομένους που θα έχουν αναστολή σύμβασης, το 45ήμερο ξεκινά από την 1η Απριλίου και μπορεί να φτάσει έως και τις 15 Ιουνίου. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση που αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας για το μισό προσωπικό της στις 10 Απριλίου, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός εργασίας έως τις 25 Μαΐου. Αν η αναστολή γίνει στις 30 Απριλίου, τότε ο εργαζόμενος ή οι εργαζόμενοι μένον εκτός εργασίας έως τις 15 Ιουνίου.

 1. Τι αλλάζει στο μισθό μου λόγω των μέτρων;

Οι εργαζόμενοι θα πάρουν μισθό ή αναλογία του μισθού τους για όσο διάστημα είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας μέχρι αυτή να ανασταλεί. Για το διάστημα από την αναστολή της σύμβασης και για ενάμιση μήνα ο εργοδότης δεν οφείλει ούτε μισθό ούτε εισφορές. Ο μεν μισθός αποζημιώνεται μέχρι του ποσού των 800 ευρώ, οι δε εισφορές είναι πληρωμένες από το κράτος με βάση το μισθό του υπαλλήλου και όχι με βάση την αποζημίωση. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που δούλεψε μέχρι τις 15 Μαρτίου και έχει μηνιάτικο 1.200 ευρώ, θα πάρει 600 ευρώ για το δεκαπενθήμερο Μαρτίου και 800 ευρώ για τον ενάμιση μήνα που ακολουθεί έως τέλος Απριλίου. Συνολικά θα λάβει 1.400 ευρώ για Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ, αν δεν είχε αναστολή σύμβασης, θα έπαιρνε 2.400 ευρώ.

 1. Τι κάνω αν με απολύσει ο εργοδότης παρά την απαγόρευση που έχει όταν αναστέλλει συμβάσεις;

Η απόλυση είναι άκυρη αν επισυμβεί ενόσω ο εργαζόμενος βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης. Άκυρη είναι επίσης και η απόλυση για όσους παραμένουν εργαζόμενοι σε επιχείρηση που ανέστειλε μέρος των συμβάσεων. Η ακυρότητα σημαίνει ότι ο εργαζόμενος επιστρέφει στη θέση του δια νόμου, μια που απαγορεύθηκαν οι απολύσεις όταν η επιχείρηση έχει αναστείλει τη λειτουργία της, και όταν πλήττεται και αναστέλλει την ισχύ των συμβάσεων εργασίας για 45 μέρες.

 1. Τι θα ισχύει όταν επιστρέψω στη δουλειά μου από το 45ήμερο της αναστολής;

Η θέση εργασίας δεν απειλείται και ο εργαζόμενος ανακτά όλα τα εργασιακά δικαιώματα που είχε έως την ημερομηνία της αναστολής (μισθός, ωράριο κ.λπ.). ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει το δικαίωμα όμως στον εργοδότη να προβεί σε απολύσεις μέσα σε ένα μήνα αφότου επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που είχαν μπει σε αναστολή σύμβασης. Είναι ασαφές όμως και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε περίπτωση απολύσεων ένα μήνα μετά την αναστολή συμβάσεων η επιχείρηση δεν θα έχει τα ευεργετήματα της μείωσης φόρων, εισφορών και ρυθμίσεων δανείων.

 1. Είμαι επαγγελματίας και με έκλεισε το κράτος για τον κορονοϊό. Παίρνω επίδομα 800 ευρώ;

Ναι. Με την επέκταση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, παίρνουν επίδομα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση και απασχολούν έως 5 άτομα. Το επίδομα θα δοθεί και στον επαγγελματία και στον εργαζόμενο. Αν δεν υπάρχει εργαζόμενος, θα δοθεί στον επαγγελματία εφόσον είναι πληττόμενος στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών.

 1. Είμαι γιατρός και εντάχθηκα στις κατηγορίες που πλήττονται. Τι δικαιούμαι;

Δεν παίρνουν επίδομα 800 ευρώ ορισμένες κατηγορίες επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ερευνητές). Θα έπρεπε, όμως, να λάβουν την ενίσχυση από τη στιγμή που αναγκάζονται να κλείσουν τα γραφεία τους. Το Τεχνικό Επιμελητήριο πάντως (ΤΕΕ) ανακοίνωσε ότι πήρε διαβεβαιώσεις πως οι μηχανικοί θα μπουν στους δικαιούχους των 800 ευρώ.

 1. Εργάζομαι σε εταιρία που λειτουργεί κανονικά και δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις πληττόμενες. Δικαιούμαι κάτι από τα μέτρα της κυβέρνησης;

Δεν προβλέπεται τίποτε για τους εργαζομένους που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι στις πληττόμενες. Το μόνο που έχουν κατοχυρώσει είναι η ασφάλεια της θέσης τους, καθώς, αν απολυθούν, τότε η επιχείρησή τους δεν θα μπορεί να μπει σε κανένα ευνοϊκό μέτρο όπως αναστολή πληρωμής φόρων, εισφορών, ρυθμίσεις δανείων κ.ά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απολύσεις μπορούν να γίνουν εφόσον γίνουν ισάριθμες προσλήψεις, ώστε να διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός εργαζομένων. Μπορεί δηλαδή να φύγει ένας ακριβός εργαζόμενος για να έρθει ένας φθηνότερος. Αυτό βέβαια είναι ρίσκο, γιατί η επιχείρηση θα υπονομεύσει και την ποιότητα της υπηρεσίας της, και την παραγωγικότητά της, αλλά και την ανταγωνιστικότητά της.

 1. Εργάζομαι σε εταιρία που πλήττεται και θα έχω αναστολή σύμβασης εργασίας. Πληρώνω όμως και ενοίκιο για το παιδί μου που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Θα έχω μείωση στο μίσθωμα κατά 40% όπως άλλοι εργαζόμενοι γονείς που νοικιάζουν σπίτι ως πρώτη κατοικία;

Δυστυχώς όχι και είναι τεράστια αδικία που επιβάλλεται να διορθωθεί από την κυβέρνηση. Ενώ λοιπόν ένας εργαζόμενος που έχει ή θα έχει αναστολή σύμβασης και πληρώνει ενοίκιο για σπίτι πρώτης κατοικίας θα πάρει, εκτός από τα 800 ευρώ, μια πρόσθετη μείωση του ενοικίου του κατά 40%, αυτό δεν ισχύει για γονιό που πληρώνει το νοίκι του παιδιού του που σπουδάζει σε άλλη πόλη! Θα πρέπει η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στη μείωση του ενοικίου κατά 40% και τους εργαζομένους που είναι σε αναστολή ή θα μπουν σε αναστολή συμβάσεων και πληρώνουν νοίκι για παιδί που σπουδάζει.

 1. Τι ισχύει με τη ρύθμιση για το «προσωπικό ασφαλείας» και τι σημαίνει για εμένα που εργάζομαι σε πληττόμενη επιχείρηση;

Για έξι μήνες από τις 20 Μαρτίου μια επιχείρηση, ανεξάρτητα από το αν πλήττεται ή όχι, μπορεί να βάλει σε καθεστώς προσωρινής εργασίας το 50% του προσωπικού της και να δουλεύει για 2 εβδομάδες αντί 4 τον μήνα. Σε αυτή την περίπτωση θα πληρώνει μισό μισθό. Το μέτρο θα πρέπει να επανεξεταστεί, γιατί αυξάνει την ευελιξία για τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας (από πλήρους σε εκ περιτροπής απασχόλησης) για μεγάλο διάστημα, δίνοντας αφορμή να το κάνουν ενδεχομένως και επιχειρήσεις που δεν πλήττονται. Η ΓΣΕΕ διαφωνεί εντονότατα και ζητάει να αποσυρθεί το μέτρο αυτό στις παρούσες συνθήκες.

 1. Ο μισθός μου ήταν 1.080 ευρώ μικτά και από 15 Μαρτίου σταμάτησα να εργάζομαι γιατί η επιχείρηση έκλεισε με τα μέτρα περιορισμού λόγω κορονοϊού. Τι θα πάρω από το κράτος και τι από τον εργοδότη; Το Δώρο Πάσχα θα το πάρω; Πόσο θα είναι και πότε θα το πληρωθώ;

Ο εργοδότης οφείλει μισθό έως τις 15 Μαρτίου, άρα 540 ευρώ. Το κράτος θα δώσει 800 ευρώ για ενάμιση μήνα (ως Απρίλιο). Το Δώρο το οφείλει ο εργοδότης και του δόθηκε η δυνατότητα να μην το καταβάλει Μεγάλη Τετάρτη, αλλά το καλοκαίρι μαζί με το Επίδομα Αδείας. Το Δώρο θα ήταν 562 ευρώ (με την αναλογία του Επιδόματος Αδείας) αν η σύμβαση εργασίας ήταν ενεργή για 120 μέρες (4 μήνες) από την 1η/1/2020 έως τις 30/4/2020. Τώρα που η σύμβαση είναι ενεργή για 75 μέρες, το Δώρο θα είναι 352 ευρώ.

 1. Απολύθηκα στο διάστημα 1 έως τις 20 Μαρτίου. Είναι νόμιμη η απόλυσή μου; Τι δικαιούμαι από τα μέτρα;

Η απόλυση είναι νόμιμη και δεν ακυρώνεται γιατί δεν είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα που να τις καθιστούν απαγορευτικές. Ωστόσο, ο εργαζόμενος που απολύθηκε ή που αποχώρησε με δική του απόφαση από 1 έως τις 20 Μαρτίου, παίρνει και το 800άρι, αλλά και τη μείωση 40% στο ενοίκιο αν νοικιάζει για πρώτη κατοικία.

 1. Είμαι σε αναστολή εργασίας για 45 ημέρες. Κινδυνεύει να μειωθεί ο μισθός μου όταν λήξει η αναστολή και επιστρέψω στη δουλειά;

Ναι, ο κίνδυνος αυτός υπάρχει όταν λήξει η αναστολή σύμβασης εργασίας, γιατί ο νόμος βάζει τον περιορισμό στην καταγγελία σύμβασης (με απόλυση) και όχι στη μετατροπή της. Οπότε, ο εργοδότης μπορεί να πει στον εργαζόμενο που γυρίζει από την αναστολή σύμβασης ότι θα τον απασχολεί με μερική και όχι με πλήρη απασχόληση.

 1. Σκόπευα να πάρω άδεια τον Ιούνιο, αλλά θα την πάρω τώρα. Μπορεί ο εργοδότης μου να μου κάνει αναστολή σύμβασης εργασίας; Μπορεί να με γυρίσει πίσω από την άδειά μου; Μπορεί να αρνηθεί να τη δώσει;

Η λήψη κανονικής άδειας προστατεύει τον εργαζόμενο. Ο εργοδότης δεν δικαιούται να τον απολύσει όσο είναι σε άδεια ούτε να του μετατρέψει τη σύμβαση ούτε να τον βάλει σε αναστολή. Δεν δικαιούται να αρνηθεί την άδεια, παρά μόνον αν συμπέσει με τις άδειες και άλλων εργαζομένων.

 1. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Τι γλιτώνω από εισφορές;

Έχετε αναστολή πληρωμής για τις εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Πηγαίνουν για τον Σεπτέμβριο, ενώ αναστέλλονται και οι δόσεις για τις οφειλές που είναι σε ρύθμιση.

Διαδώστε επειγόντως!

Το 1919, όταν η γρίπη σκότωσε 40 εκατομμύρια ανθρώπους υπήρχε ένας γιατρός που επισκεπτόταν τους αγρότες για να δει αν θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν την γρίπη. Πολλοί αγρότες με τις οικογένειές τους είχαν πεθάνει από αυτή τη γρίπη. Κάποια μέρα που ο γιατρός επισκέφτηκε το σπίτι ενός αγρότη είδε προς μεγάλη του έκπληξη, πως όλοι ήταν πολύ υγιείς. Όταν ο γιατρός τους ρώτησε τι διαφορετικό χρησιμοποιούσαν από τους υπόλοιπους και η γυναίκα απάντησε ότι είχε τοποθετηθεί ένα ακαθάριστο κρεμμύδι σε ένα πιάτο σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, ο γιατρός δεν μπορούσε να το πιστέψει και ρώτησε αν θα μπορούσε να πάρει ένα από αυτά τα κρεμμύδια να το εξετάσει στο μικροσκόπιο του. Εκείνη του έδωσε ένα και όταν το εξέτασε στο μικροσκόπιο ανακάλυψε τον ιό της γρίπης στο κρεμμύδι. Δηλαδή το κρεμμύδι είχε απορροφήσει τα βακτήρια της γρίπης και επομένως η οικογένεια ήταν υγιείς.Η δεύτερη ιστορία μιλάει για μία κομμώτρια η οποία παρατήρησε μια χρονιά ότι πολλοί από τους υπαλλήλους της ήταν μονίμος άρρωστοι με γρίπη καθώς πολλοί άρρωστοι πελάτες πηγαίνανε εκεί. Την επόμενη χρονιά έβαλε διάφορα κύπελλα με κρεμμύδια γύρω από το κατάστημά της. Προς έκπληξή της, κανένας από το προσωπικό της δεν αρρώστησε.
Μια Τρίτη ιστορία αφηγείται κάποιος που αρρώστησε με πνευμονία βαριάς μορφής όταν έπεσε στα χέρια του ένα άρθρο που έλεγε “κόβουμε τις δύο άκρες από ένα κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα άδειο βάζο τοποθετώντας το βάζο δίπλα στο άρρωστο ασθενή τη νύχτα. Το πρωί το κρεμμύδι θα είναι μαύρο από τα μικρόβια ….” Το δοκίμασε και συνέβη έτσι απλά …. Το κρεμμύδι ήταν χάλια, και ο ασθενής άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Κάτι άλλο που έγραφε το άρθρο, ήταν ότι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα τα τοποθετούσαν γύρω από τα δωμάτια και έτσι σώθηκαν πολλοί από τη πανούκλα. Έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης πολλές φορές, όταν έχουμε προβλήματα με το στομάχι και δεν ξέρουμε τι φταίει… Ίσως είναι τα κρεμμύδια που ευθύνονται.

Τα κρεμμύδια απορροφούν βακτήρια γι’ αυτό και δεν πρέπει να τρώμε ένα κρεμμύδι που έχει κοπεί και έχει μείνει για αρκετή ώρα ανοιχτό! ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ!!!
Τέλος μιλάει κάποιος χημικός που εργάζεται σε εταιρεία που φτιάχνει μαγιονέζες και τέτοιου τύπου σάλτσες. Αυτός λοιπόν λέει ότι κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του, κάποιος τον ρώτησε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την μαγιονέζα. Οι άνθρωποι πάντα ανησυχούν ότι θα χαλάσει η μαγιονέζα. Η απάντηση θα σας εκπλήξει. Είπε ότι όλες οι εμπορικές μαγιονέζες είναι απολύτως ασφαλείς. “Δεν χρειάζεται καν να είναι στο ψυγείο..” Εξήγησε ότι το PH στη μαγιονέζα έχει οριστεί σε ένα σημείο ώστε τα βακτήρια δεν μπορούσαν να επιβιώσουν στο περιβάλλον αυτό. Στη συνέχεια μίλησε για την πατατοσαλάτα που κάθεται στο τραπέζι και το πώς ο καθένας κατηγορεί τη μαγιονέζα, όταν κάποιος αρρωσταίνει. Είπε λοιπόν ότι όταν αναφερθεί τροφική δηλητηρίαση, το πρώτο πράγμα που εξετάζουν είναι αν το «θύμα» έφαγε πολλά κρεμμύδια από την πατατοσαλάτα. Γιατί όπως εξηγεί τα κρεμμύδια είναι ένας τεράστιος μαγνήτης για τα βακτηρίδια, ειδικά όταν είναι άψητα.Ποτέ δεν πρέπει να φυλάγετε κομμένο τμήμα κρεμμυδιού ακόμη και αν είναι να φυλαχτεί σε σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς (συγκεκριμένα το γράφει zip-lock τσάντα ).. Λέει ότι δεν είναι ασφαλές ακόμη και αν το βάλουμε στο ψυγείο. Μεγάλη προσοχή στα κρεμμύδια που βάζουν στα χοτ ντογκ (και στα σουβλάκια προσθέτω εγώ) που αγοράζουμε έτοιμα απ’ έξω! ). Επίσης, τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τρώνε κρεμμύδια. Το στομάχι τους δεν μπορεί να μεταβολίσει τα κρεμμύδια.
Να θυμάστε λοιπόν ότι είναι επικίνδυνο να κοπεί ένα κρεμμύδι και να χρησιμοποιηθεί την επόμενη μέρα, γίνεται εξαιρετικά δηλητηριώδες σε μία και μόνο νύχτα και δημιουργεί τοξικά βακτήρια που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες λοιμώξεις του στομάχου λόγω της υπερβολικής έκκρισης της χολής, ακόμη και τροφική δηλητηρίαση

πηγή thaliaonline.gr

Για σένα και μόνο….

Τι είναι η ζωή, τι είναι ο άνθρωπος….; πολλά ερωτήματα έχουμε συνεχώς και ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ απλώνεται ως προς απάντηση! Διότι απαντήσεις δεν υπάρχουν…. Πολλά πράγματα που μας συμβαίνουν δεν τα θεωρούμε δίκαια, όμως ποιος είναι ικανός να κρίνει; Κανείς μας! Άλλοι τα βάζουμε με τον ίδιο τον Θεό και άλλοι με μια ανώτερη δύναμη που κυριαρχεί από κάπου εκεί ψηλά… πολλοί το λένε σύμπαν! Σε ότι και αν πιστεύουμε όμως, δεν πρέπει να τα βάζουμε μαζί του. Για όλα υπάρχει κάποιος λόγος που γίνονται έτσι τα πράγματα… είναι ανεξήγητο για εμάς και δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Δεν μας το ζήτησε κανείς να το δεχτούμε όμως.. και δεν θέλουμε! Καλά κάνουμε. Κανείς δε φεύγει από κοντά μας αν εμείς τον κουβαλάμε μέσα μας! Μην προσπαθήσετε να αποβάλλεται τον άνθρωπο σας για να κοπάσει ο πόνος, γιατί είναι σαν να προσπαθείτε να τον πετάξετε από τη ζωή σας! Δεν γίνεται…. Μια ολόκληρη ζωή μαζί, κάναμε πράγματα μαζί, γελάσαμε μαζί, κλάψαμε μαζί και αυτό το ΜΑΖΙ δεν φεύγει ποτέ! Μπορείς όμως να μαλακώσεις τον πόνο ανιστορώντας όλες αυτές τις αναμνήσεις και να μην κλαις, να μην πονάς τόσο!! Έπρεπε! Ναι, ναι για κάποιο λόγο ΕΠΡΕΠΕ! Τώρα βάστα γερά και πήγαινε μπροστά κρατώντας τον πάντα στη ψυχή σου γιατί εκεί μέσα θα γαληνεύει κι εκείνος. Τι ήθελε μια ζωή;; Να είσαι καλά…. τότε κάνε του το χατήρι και σταμάτα να αναρωτιέσαι συνεχώς εκείνο το γιατί που σε πληγώνει…Να χαμογελάς για όλα αυτά που σου προσέφερε, για όλα αυτά που ζήσατε, που ήσουν τόσο τυχερός που υπήρξε στη ζωή σου! Αυτό το χαμόγελο θα είναι η ανταμοιβή που περιμένει…γιατί αυτό ζητούσε μόνο από σένα… Δώσε του το… μην τον απογοητεύσεις!!!!! Κι εγώ θα είμαι εδώ.. τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά σου!!! Βάλε τα δυνατά σου και θα περάσουμε και αυτό το μονοπάτι μαζί!!!! Όπως πάντα……

Τι ακριβώς γιορτάζει σήμερα Η Γυναίκα….

Η πρώτη τήρηση της “Ημέρας της Γυναίκας”, ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» [2] και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής [3] κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ.[4] Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο.[5][6][7]

Στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησής της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στη Κοπεγχάγη της Δανίας.[8]Εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτςπρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχθηκε από τη συνάδελφο σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν, υποστηριζόμενη από την Κέιτ Ντούκε χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.[9][10] Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες.[11] Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ένός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.[3] Μόνο στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία υπήρξαν 300 διαδηλώσεις.[9] Στη Βιέννη, οι γυναίκες παρέλασαν στην Ρίνγκστρασσε και σήκωσαν πανό για να τιμούν τους μάρτυρες της Κομμούνας των Παρισίων.[9] Οι γυναίκες ζήτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία .[1] Οι Αμερικανοί συνέχισαν να γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου.[9]

Γυναίκες μέλη της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Εργάτων Οικοδόμων διαδηλώνουν κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975 στο Σίδνεϊ

Το 1913 οι Ρωσίδες όρισαν την πρώτη τους Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου (σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία).[12]Παρόλο που υπήρξαν κάποιες απεργίες, πορείες και άλλες διαμαρτυρίες από γυναίκες κατά τα έτη που προηγήθηκαν μέχρι το 1914, καμία από αυτές δεν συνέβη στις 8 Μαρτίου.[12] Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες.[12] Η τήρηση της Ημέρας στη Γερμανία το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, το οποίο οι Γερμανίδες απέκτησαν τελικά το 1918.[12][13]

Στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε πορεία από το Μπόου μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ προς υποστήριξη της γυναικείας ψηφοφορίας στις 8 Μαρτίου 1914. Η Σίλβια Πάνκχερστ συνελήφθη μπροστά από το σταθμό Τσάρινγκ Κρος πηγαίνοντας να μιλήσει στην πλατεία Τραφάλγκαρ.[14]

Στις 8 Μαρτίου του 1917 (σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο), στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Πετρούπολη, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν γεμίζοντας τους δρόμους όλης την πόλη. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της ρωσικής επανάστασης.[15][1]Οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη έκαναν απεργία εκείνη την ημέρα για το “Ψωμί και την Ειρήνη” – απαιτώντας το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού.[12] Ο Λέων Τρότσκι έγραψε ότι “η 23η Φεβρουαρίου (8 Μαρτίου) ήταν η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και υπήρξαν συναντήσεις και δρώμενα. Όμως δεν φανταζόμασταν ότι αυτή η «Ημέρα της Γυναίκας» θα κήρυττε την έναρξη της επανάστασης. Έγιναν επαναστατικές ενέργειες αλλά χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία. Το πρωινό, παρά τις διαταγές που είχαν λάβει, οι εργάτριες των κλωστοϋφαντουργίων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στα διάφορα εργοστάσια και έστειλαν αντιπροσώπους για να ζητήσουν υποστήριξη για την απεργία … που οδήγησε σε μαζική απεργία … όλοι βγήκαν στους δρόμους”.[12] Επτά ημέρες αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας, ο Νικόλαος Β παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.[3]

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Μπολσεβίκικη Αλεξάνδρα Κολλοντάι και ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισαν την 23η Φεβρουαρίου (8 Μαρτίου) ως επίσημη αργία στη Σοβιετική Ένωση, αλλά συνέχισε να είναι εργάσιμη μέρα μέχρι το 1965. Στις 8 Μαΐου 1965 με το διάταγμα του ΕΣΣΔ Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ, η Διεθνής Ημέρας της Γυναίκας κηρύχθηκε ως μη εργάσιμη ημέρα στην ΕΣΣΔ “για τον εορτασμό των εξαιρετικών προτερημάτων των σοβιετικών γυναικών στην κομμουνιστική οικοδόμηση, στην υπεράσπιση της πατρίδας τους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, στον ηρωισμό και την ανιδιοτέλεια στο μέτωπο και στα μετόπισθεν και επίσης σηματοδοτώντας τη μεγάλη συμβολή των γυναικών στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών και τον αγώνα για την ειρήνη. Έτσι η ημέρα των γυναικών πρέπει να γιορτάζεται όπως και οι άλλες αργίες”.

Από την επίσημη υιοθέτησή της στη Σοβιετική Ρωσία μετά την Επανάσταση το 1917, η ημέρα εορταζόταν κυρίως στις κομμουνιστικές χώρες και από το κομμουνιστικό κίνημα παγκοσμίως. Άρχισε να εορτάζεται από τους κομμουνιστές της Κίνας από το 1922.[9] Μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου 1949, το Κρατικό Συμβούλιο κήρυξε στις 23 Δεκεμβρίου ότι η 8 Μαρτίου ορίζεται ως επίσημη αργία, με της γυναίκες στην Κίνα να δικαιούνται μισή ημέρα άδεια.[16]

Η κομμουνίστρια ηγέτιδα Ντολόρες Ιμπάρρουριοδήγησε μια πορεία γυναικών στη Μαδρίτη το 1936 την παραμονή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.[9]

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη[17]

Ε,και…;;;

Ερχονται στιγμες που δεν αντεχεις και θες να τα τιναξεις όλα στον αερα… ξερεις πως δεν ειναι σωστο αλλα εσυ αυτο νιωθεις. Στο τέλος δεν κάνεις τιποτα… υπομένεις και επιμένεις σε μια κατασταση που πολλες φορες δεν μπορεις να διαχειριστεις! Ε, και…;; Πιεζεσαι πολυ στη δουλεια σου, σε μειωνουν, σε κακολογουν ομως εισαι εκει. Φοβάσαι τι θα γίνει εαν εγκαταλήψεις. Μενεις και συνεχίζεις να προσποιείσαι πως σου αρεσει αυτο που κανεις. Ε, και…; Εισαι σε μια σχεση ανουσια για σενα αλλα κάθεσαι, δεν πας πουθενα. Νιωθεις την ασφάλεια μεσα σε αυτην και λες πως εισαι ενταξει. Αδειος, κενός…Ε, και;;; Η φιλια ειναι πολυ σημαντικη για σενα αλλα ποιος σε καταλαβαινει τελικά; Ολο σου λενε πως δεν ειναι σωστο αυτο και εκείνο. Λες και όλοι οι υπολοιποι ειναι Άγιοι. Κρίνουν σωστά πολλες φορες αλλα σε κατακρινουν αδίκως, κι εσυ ακομα ζητάς τη συντροφια τους. Ε, και…;; Φτάνει ομως ε; Γίνε επιτελους ΕΣΥ και δες μεσα σου τι πραγματικα θες!! Ασε τους αλλους να δουν πως εισαι, τι εισαι και να πουν εκείνοι αυτο το “Ε, και…;;; εγω γουσταρω να ειμαι μαζι σου γιατι εισαι ΕΣΥ”…….

φιλοσοφίες της φύσης (1)

Φιλοσοφία του γυαλού…σήμερα παντρεύτηκε με τον ουρανό και η ευτυχία είναι ορατή….ευδιάθετη….με χρωμα!! Έγιναν ένα για να δώσουν ένα μάθημα στην ανθρωπότητα….! Τίποτα δεν είναι αδύνατο…όλα είναι εφικτά! « ακόμα και η φύση συγχρονίζεται, συμβαδίζει νερό, αέρας… πράγματα αντίθετα! Με εμπόδιο ολόκληρη στεριά κ όμως κ εκείνη λυγίζει στην ομορφιά της ένωσης, ενώ εσείς δεν θα ταιριάξετε ποτέ ακόμα κ με τον ίδιο σας τον εαυτό»!!!
Η ανθρωπότητα ντράπηκε προς στιγμής…χαμήλωσε τα μάτια μπροστά σε αυτό το θαύμα………μετά πάλι τα ίδια!!! Η φύση λυπάται ξανά………..

πηγή thaliaonline.gr